ReBottle | Alternatieven voor wegwerp bekers

Plastic waste

Vervuiling door verbranding plastic flesjes gelijk aan uitstoot 2 miljoen auto’s’

De vier grootste producten van frisdrank zijn in zes landen verantwoordelijk voor meer dan 500.000 ton(!) plastic afval per jaar. Dit zijn per dag 83 voetbalvelden gevuld met een plastic laag van 10cm. Dit afval wordt in de meeste gevallen gedumpt of zelfs verbrand, dit gebeurt voornamelijk in arme landen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg want dit is nog maar van vier grote bedrijven in zes landen. De realiteit is dat deze vier grote bedrijven hun producten verkopen aan 190 tot wel 200 landen. De milieu- en gezondheidsproblemen die dit veroorzaakt worden elk jaar erger.

Het probleem dat wij willen aankaarten is dat de vier grote organisaties plastic leveren aan deze arme landen in de wetenschap dat er in deze landen veel mensen met middel- en lage inkomens wonen. Maar ook dat:

  • Hun plasticafval niet gerecycled wordt
  • De verpakkingen bijdragen aan de plasticvervuiling omdat dit wordt verbrand of gedumpt
  • Plasticvervuiling op deze manier schade toebrengt aan de gezondheid van zowel de mens, de natuur en de dieren.

Het moraal van deze blog is dat wij hier in Europa wel de middelen hebben om alternatieve oplossingen voor plastic te produceren en consumeren. In Nederland zijn veel watertappunten en kan het kraanwater overal worden gedronken. Waarom zouden wij het milieu nog meer belasten met het kopen van plasticflesjes? Kijk nu op de website wat jij kan bijdragen door het kopen van onze glazen flessen. Ik ontzorg het milieu jij ook?